Laat je rondleiden op de DDW 2024

Wat is industrieel ontwerpen? Dat zie je nergens beter dan op de Dutch Design Week. Daarom bieden we scholieren een rondleiding aan op de exposities van Industrial Design op Strijp-S op 21, 22, en 24 oktober 2024,
van 13.00-14.30h. Aanmelden gaat via MyStart@TU/e.

ECTS punten
180
Opleidingstype
Bacheloropleiding
Studieduur
3 jaar
Voertaal
Engels
Titel
Bachelor of Science

Veel van wat je tegenkomt in het dagelijks leven is ontworpen. Of het nu gaat om je smartphone, de inrichting van het schap in de supermarkt of je sneakers; over het ontwerp is altijd nagedacht. Dat gaat verder dan alleen een mooie vormgeving. Een student Industrial Design (Industrieel Ontwerpen) leert om innovatie, data, creativiteit, technologie, gebruikersbehoeften, esthetiek, maatschappelijke impact en zakelijk belang in het ontwerp te betrekken. Na het afstuderen ontvang je je diploma Bachelor of Science in Industrial Design.

Wat ga je doen?

Je leert interactieve systemen, producten en diensten te ontwerpen die onze levens beter, socialer of gewoonweg comfortabeler maken. Smart homesystemen, intelligente kleding, innovatieve, gezondheid, duurzame materialen en motiverende games zijn voorbeelden van projecten waaraan je kunt gaan werken. Als student van Industrial Design leer je nieuwe technologieën en maatschappelijke trends en vraagstukken te vertalen naar innovaties voor het dagelijks leven. Dit doe je vooral door veel te gaan maken, leren door te doen.

Brede ontwikkeling

De bachelor Industrial Design is een creatieve en veelzijdige opleiding. Het is een mix van creativiteit en techniek, van denken en doen. De disciplines, ook wel ‘expertise gebieden', die je gaat bestuderen zijn:

  • Business and Entrepreneurship (als je een bedrijf wilt beginnen of de zakelijke kant van Industrieel Ontwerpen interessant vindt)
  • Creativity and Aesthetics (voor een functioneel en goed ontworpen product of dienst)
  • Math, Data and Computing (voor het verkrijgen en gebruiken van data voor onderzoek)
  • Technology and Realization (ontwerpen, maken, en het combineren van technologie in een ontwerp)
  • User and Society (leer de gebruiker kennen, en te reageren op maatschappelijk trends en uitdagingen)

Zo ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het ontwerpen van interactieve systemen, producten en diensten. Je verdiept je in de gebruiker, diens behoefte, in de vormgeving én in de technische mogelijkheden.

In de ontwerpprojecten ontdek je hoe de verschillende expertise gebieden met elkaar samenhangen. Ook ga je inzien welke discipline het beste bij jou past en waarin je je verder wilt ontwikkelen vanaf het tweede jaar. In het derde jaar leer je om de verschillende expertises bij elkaar te brengen. Meer weten? Check de Studieopbouw voor meer informatie.

Industrial Design aan de TU/e: competentiegericht en zelfgestuurd

Het vakgebied ontwikkelt zich razendsnel. Daarom beoordelen we je op hoe je je competenties ontwikkelt én inzet. In ontwerpprojecten gebruik, integreer en ontwikkel je kennis en vaardigheden vanuit de vijf expertise gebieden, leer je over ontwerp- en onderzoeksprocessen en werk je aan je professionele vaardigheden. Al vanaf het eerste semester werk je aan een groepsproject.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en bepaalt deels je eigen programma, met ondersteuning van een coach. Al vanaf het eerste jaar heb je vrije keuzeruimte. Ga je de diepte in en volg je al je keuzevakken bij Industrial Design? Of kies je juist voor verbreding en volg je keuzevakken bij andere opleidingen? We stimuleren je om je eigen visie en professionele identiteit als ontwerper te ontwikkelen. Dit biedt je niet alleen veel keuzevrijheid, maar vraagt ook veel verantwoordelijkheid en initiatief van je.

Maatschappelijke context: projecten in squads

In ontwerpprojecten werk je een semester lang samen in een squad. Ieder squad werkt aan een verschillend maatschappelijk thema of toepassing. Een squad bestaat uit medestudenten, docenten en onderzoekers, experts uit het werkveld, bedrijven en organisaties. Dankzij deze nauwe relatie met de 'buitenwereld' vervaagt de kloof tussen theorie en praktijk.

Internationale en hechte community

We onderhouden intensieve contacten met bedrijven als Philips, Daimler, Canon en Accenture, organisaties als het Maxima Medisch Centrum, TNO en de Provincie Noord-Brabant en met onderwijsinstellingen en universiteiten tot ver buiten Europa. Daardoor kunnen we inspelen op internationale ontwikkelingen. Tijdens deze Engelstalige bacheloropleiding word je tevens begeleid door internationale medewerkers en werk je samen met buitenlandse studenten. Zo verbeter je vanaf dag één je Engelse taalvaardigheid. Behalve internationaal georiënteerd is de community bij Industrial Design ook hecht – dankzij studievereniging Lucid én de eerdergenoemde squads waarin je samenwerkt met staf en studenten uit verschillende jaarlagen.

Wie ben jij?

Ben jij geïnteresseerd in technische toepassingen, ben je creatief en kun je je verplaatsen in mensen? Ben je ondernemend, zelfsturend en kun je goed samenwerken? Dan is de bachelor Industrial Design iets voor jou!

Als student Industrial Design moet je bereid zijn hard te werken. Je hebt je vwo-opleiding succesvol afgerond, met wiskunde B en natuurkunde in je vakkenpakket. Affiniteit met design en techniek is een must, ervaring met bijvoorbeeld programmeren of visualiseren is mooi meegenomen. Kijk voor meer informatie bij Toelating tot de Bachelor. Heb je een HBO-propedeuse op zak? Controleer je toelaatbaarheid en aanvullende eisen. Aangemeld? Dan nemen we contact op voor de verplichte studiekeuzecheck.

Wat wil je worden?

Met een diploma Industrial Design heb je een brede basis als technisch ontwerper. Veel van onze studenten gaan zich specialiseren in de master opleiding Industrial Design, om daarna het bedrijfsleven in te stappen of verder te gaan in onderzoek of onderwijs. Het werkveld strekt zich uit van kleine bureaus in de creatieve sector tot designafdelingen van multinationals, of ontwerpbureaus die bedrijven ondersteunen bij onderzoek, ontwerp en ontwikkeling. Kijk voor de mogelijkheden bij “Na je bachelor”.

Meer weten over deze studie?

  • Maak een account aan op Mystart@tue account en we houden je op de hoogte van alle voorlichtingsactiviteiten.
  • Iedereen die zich voor het ID Bachelor's programma heeft aangemeld wordt uitgenodigd voor een studiekeuzecheck, zodat je kunt checken of de studie bij je past.
  • Nieuwsgierig naar wat je maakt en leert bij ID? Je bent van harte welkom in Eindhoven tijdens open dagen van 5 oktober 2024 of 15 maart 2025, of bij de online open dag op 24 mei 2025. Of loop een dag mee met een student.
  • We bieden ook rondleidingen aan bij de expositie van de TU/e tijdens de Dutch Design week. Of bezoek een van onze Demo Days op 13 december 2024 of 6 juni 2025. Voor meer info of aanmelden ga je naar Mystart@tue.

Industrial Design aan de TU/e

In deze vlog vertellen twee ID studenten in hun eigen woorden wat ID in Eindhoven zo speciaal maakt. Maak een MyStart@TU/e account aan en ontvang automatisch e-mails wanneer er nieuwe activiteiten gepland staan of bekijk achter je login een uitgebreide opleidingsvideo.

Speel video

Zij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en ervaringen te delen!

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Studievereniging Lucid

Studievereniging Lucid behartigt de belangen van de studenten van de faculteit Industrial Design. Lucid probeert je jouw toekomstige vakgebied van een andere kant te laten bekijken. Hiervoor organiseert ze onder andere excursies, lezingen en symposia, en een studiereis. Maar de Lucid biedt ook sporttoernooien, feesten, een wekelijkse borrel, weekendjes weg en andere sociale activiteiten om de band tussen jou en je medestudenten te verstevigen. Zo werk je ook buiten de campus aan je toekomst in het vakgebied.

Anderen bezochten

Niet helemaal zeker of deze studie bij je past? Andere aankomende studenten bezochten ook:

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.