Wetenschappelijke integriteit

Binnen de TU/e rust op alle betrokkenen bij het onderwijs en onderzoek een eigen verantwoordelijkheid voor het naleven en het in standhouden van de wetenschappelijke integriteit. Als TU/e willen we dan ook dat de algemene beginselen van professioneel wetenschappelijk handelen in alle gevallen worden nageleefd. 

Gedragscodes voor wetenschap

In de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit onderschreven door 6 koepelorganisaties, waaronder de VSNU, in werking getreden met ingang van 1 oktober 2018, staat een uitwerking van deze beginselen.

De TU/e kent daarnaast een eigen Gedragscode Wetenschapsbeoefening. Deze TU/e Gedragscode biedt een beknoptere versie, die bovendien rekening houdt met de specifieke kenmerken van wetenschappelijke activiteiten aan een technische universiteit. De TU/e Gedragscode bevat daarom normen voor ontwerpgerichte activiteiten, en stelt in het belang van onderzoekers (bijvoorbeeld: PhD, postdoc, PDEng) grenzen aan de geheimhouding van de resultaten en gegevens van wetenschappelijk onderzoek. Waar op andere punten sprake is van nuanceverschillen tussen beide gedragscodes, of formuleringen van elkaar afwijken, is de Nederlandse Gedragscode leidend.

TU/e Gedragscode Wetenschapsbeoefening

Aan de TU/e word je opgeleid om integer wetenschappelijk onderzoek te doen. Om duidelijk te maken wat wetenschappelijke integriteit inhoudt, is een Code opgesteld, waarin vijf centrale waarden worden geïdentificeerd, steeds met een aantal bijbehorende normen. Dat zijn: betrouwbaarheid, intellectuele eerlijkheid, openheid, onafhankelijkheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Ethische Toetsingscommissie TU/e

Op de TU/e hechten we veel waarde aan het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid voor onze onderzoeks- en onderwijsactiviteiten. Dit is voornamelijk van belang voor activiteiten met proefpersonen of persoonlijk identificeerbare data. De TU/e moedigt daarom ethisch bewustzijn aan bij onderzoekers en studenten.

Op de TU/e is een centrale Ethische Toetsingscommissie (ETC) ingesteld door het College van Bestuur, waarin alle faculteiten zijn vertegenwoordigd. Het doel van de ETC is om TU/e-onderzoekers en -studenten te stimuleren om onderzoek uit te voeren in overeenstemming met geaccepteerde ethische standaarden en te handelen in overeenstemming met bestaande wet- en regelgeving. Vanaf 2020 moet al het relevante onderzoek binnen de TU/e worden getoetst door de ETC voor aanvang van de studie. De ETC streeft ernaar om alle bestaande wetten en regelgeving over persoonlijke data, privacy en het omgaan met onderzoeksdata op te nemen in de ethische toetsingsprocedure, om de onderzoekers zo efficiënt mogelijk te faciliteren. Onderzoek dat valt onder de Wet Medisch-wetenschappelijk Onderzoek (WMO) of de Wet Medische Hulpmiddelen (WMH) moet worden getoetst door een geaccrediteerde Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC, buiten de TU/e). TU/e biedt ondersteuning aan tijdens de ethische toetsingsprocedures.

Meer informatie is te vinden op het TU/e intranet (alleen voor intern gebruik).

U kunt contact opnemen met de ERB door te emailen naar ERB-secretaris dr. Jolanda Habraken via ethics[at]tue.nl.

Klachtenregeling wetenschappelijke integriteit

Een van de middelen om de wetenschappelijke integriteit te toetsen is het recht te klagen als (het vermoeden bestaat dat) medewerkers de wetenschappelijke integriteit schenden. Voor de uitvoering van dit klachtrecht heeft het College van Bestuur de Klachtenregeling wetenschappelijke integriteit TU/e vastgesteld.

Vertrouwenspersoon en klachtencommissie

De TU/e heeft twee vertrouwenspersonen aangewezen om iedereen, die met mogelijke schending van integriteit te maken heeft, bij te staan bij het zoeken naar een oplossing en bij het indienen van een formele klacht.

De vertrouwenspersoon is:
Prof. dr. ir. S.C. (Sem) Borst
Telefoon.: (040-247) 5105
E-mail: s.c.borst@tue.nl

De secretaris van de klachtencommissie is:
Dr. J.M. Habraken
Telefoon: 040 247 6259
E-mail: J.M.Habraken@tue.nl

De TU/e biedt ook de mogelijkheid anoniem te melden via de TU/e SpeakUp Line. Meer info vind je op intranet.

Research Integrity Promotion Plan

Het College van Bestuur van de TU/e ondersteunt de Europese Commissie actief bij het bevorderen van wetenschappelijke integriteit in Horizon Europe. In de European Code of Conduct for Research Integrity worden fundamentele principes van wetenschappelijke integriteit beschreven zoals: betrouwbaarheid, eerlijkheid, respect en verantwoordelijkheid. Om ervoor te zorgen dat onderzoekers deze principes kunnen vertalen naar hun eigen verantwoorde onderzoekspraktijken, vraagt de Europese Commissie alle Research Performing Organizations (RPO's) om een Research Integrity Promotion Plan (RIPP) op te stellen. Dit plan bestrijkt negen onderwerpen die verband houden met wetenschappelijke integriteit en beschrijft hoe de organisatie (via passende procedures, beleid en structuren) onderzoekers faciliteert bij al deze onderwerpen.

Openheid dierproeven

Om concreet invulling te geven aan de breed onderschreven opvatting in de maatschappij dat openheid over wetenschappelijk onderzoek met dieren wenselijk en noodzakelijk is de Code Openheid dierproeven  opgesteld.

Dierproeven aan de TU/e vallen onder de verantwoordelijkheid en vergunningen van de Centrale Proefdiervoorziening van de Universiteit Maastricht. Meer informatie waaronder het jaarverslag dierproeven is te vinden op de website van de Dier Experimenten Commissie van de Universiteit Maastricht.