Thomas Plantenga, CEO of Vinted

Een andere benadering van duurzaamheid

21 juni 2024

Van 3 tot en met 7 juni deelden specialisten op de vele terreinen van duurzaamheid hun lessen en inzichten tijdens de Groene Week. Voor dit bericht willen we de spotlight op de eerste spreker richten. In de eerste plaats omdat hij TU/e-alumnus is. En ten tweede omdat hij een ander pad koos om een ​​duurzamere wereld te helpen creëren dan je zou verwachten. In plaats van te proberen de milieu-impact van de kledingproductie te verminderen, vond hij een manier om de levensduur van deze producten te verlengen.

Zijn naam is Thomas Plantenga en hij is CEO van kledinghandelsplatform Vinted.

Puzzels oplossen  

Thomas heeft erg genoten van zijn studie Biomedische Wetenschappen in Eindhoven. Lange tijd dacht hij dat dit het gebied was waarin hij zijn carrière zou opbouwen. Maar toen hij afstudeerde, besloot hij wat tijd te nemen om over zijn volgende stappen na te denken. Dus nam hij een jaar vrij om te gaan kitesurfen.

Tijdens dat jaar dacht hij goed na over zijn toekomst: "Ik was op zoek naar een manier om niet vanuit een kelderlab te werken en experimenten uit te voeren. Wat ik het leukst vond in mijn studie was het oplossen van puzzels. Dat wilde ik gaan doen."

 

Het begon met programmeren

Een vriend gaf hem het inzicht dat hij nodig had. Hij zei: "Je besteedt heel wat tijd aan het programmeren van machines in het lab. Maar wat als je ook meer algemeen zou kunnen programmeren? Als programmeur heb je meer controle over je eigen tijd en kun je meer bereiken. Zoals puzzels oplossen op een grotere schaal."

Thomas begon dus met programmeren en merkte al snel dat hij het geweldig vond. Zonder enige ervaring, maar met de hulp van enkele experts uit Silicon Valley, creëerde hij zijn eerste marktplaats.

 

<quote class="blockquote-simple">Litouwen</quote>

Nadat hij dat platform had verkocht en een tweede had opgestart, kreeg hij een telefoontje van het op één na grootste tweedehands kledingplatform in Litouwen, genaamd 'Vinted'. Ze wilden zijn hulp om het beter en populairder te maken. In eerste instantie weigerde Thomas. Maar een slimme investeerder wist hem over te halen om naar de Litouwers te luisteren.

Thomas: "En toen realiseerde ik me hoe ongelooflijk slim deze mensen zijn en hoeveel ik van ze kon leren. Lang verhaal kort: nu woon ik in Litouwen, in een huis met mijn mooie vriendin en twee honden. En ik werk hier met hele lieve mensen."

 

Opklimmen door hard te werken

Als er één ding is dat Thomas heeft geleerd tijdens zijn studie aan de TU/e, dan is het wel dat "als je bepaalde dingen wilt begrijpen en nieuwe vaardigheden wilt leren, vooral analytische vaardigheden, je er hard voor moet werken." Ik heb veel geleerd van vrienden toen we samen studeerden. Ze hielpen me mijn analytische vaardigheden aan te scherpen en uit te breiden van getallen naar elke situatie. Dat leerde me dat je, door hard te werken, jezelf echt naar een hoger niveau kunt tillen."

 

 

Verbeteren en testen

Van zijn professoren leerde Thomas dat de regels die onze wereld bepalen in het verleden zijn bedacht, gebaseerd op de kennis die deze mensen toen hadden. Maar naarmate de tijd vordert, kunnen deze methoden worden verbeterd met behulp van nieuw verworven kennis. Thomas: "Daarom is het belangrijk om je te omringen met slimme mensen en voort te bouwen op elkaars kennis en ideeën. En blijf ideeën uitdagen, blijf kritisch denken."

"Het verschil tussen wetenschap en het bedrijfsleven is dat mensen in het bedrijfsleven veel irrationeler denken en handelen. Dus mijn regel is 'Het is niet waar totdat het getest en bewezen is dat het waar is'. Mensen kunnen geloven dat iets waar is, maar in 95% van de gevallen is het dat niet, omdat het niet getest is."

De definitie van waarde

Thomas is ervan overtuigd dat inspanningen die de maatschappij ten goede komen het meest nuttig zijn. Thomas: "Ik zie slimme mensen complexe algoritmes maken om geld te verdienen. Maar geld heeft geen waarde als alleen een paar gelukkigen ervan profiteren. Aan de andere kant van het spectrum staat een vriend van me die een machine heeft gebouwd die allerlei testen kan doen op DNA- en eiwitniveau. Dat kan bijvoorbeeld helpen om kankeronderzoek te versnellen, wat natuurlijk ongelooflijk nuttig is. En ik hoop dat hij heel rijk wordt. Hij verdient het."


De meerderheid heeft niet altijd gelijk

Een van de vaker gehoorde vormen van kritiek is dat het hoge aantal verzendingen door Vinted-gebruikers niet erg duurzaam is.

Thomas lacht als hij dit hoort: "Dit is een goed voorbeeld van zogenaamde algemene kennis die gewoon niet klopt. En journalisten gaan gewoon mee in dit verhaal, zonder het te controleren. Als ze dat hadden gedaan, hadden ze een wetenschappelijk onderzoek gevonden dat al 3 jaar oud is. Het toont enerzijds gegevens over het hele verzendproces en anderzijds hadden we de cijfers over de positieve effecten van het verlengen van de levenscyclus van producten.

Het was onafhankelijk, collegiaal getoetst en alles. En het toonde ondubbelzinnig aan dat wat wij doen de impact op het milieu vermindert. Het maken van nieuwe kleding brengt veel schade aan onze planeet. En we weten dat 35% van de verkoop van Vinted oudere kleding vervangt, dus dit vermindert de productie. En de meeste verzending gebeurt lokaal, de meeste verzending gebeurt via lockers, en mensen halen dit soort leveringen meestal op de fiets of te voet op."

Schaalgrootte helpt

Thomas: "Ik weet dat we met Vinted niet de wereld redden. Er zijn waarschijnlijk veel andere dingen die je zou kunnen doen die een groter verschil maken. Maar met onze schaalgrootte kunnen we een echte impact maken."

Hij gelooft dat als je een vaardigheid hebt waar de maatschappij baat bij kan hebben, je die moet gebruiken om dat te doen. Dat helpt ons vooruit als mensheid, niet alleen als individu. Thomas: "Als universiteit is het heel belangrijk om studenten het besef bij te brengen dat je de kennis en competenties hebt die de wereld kunnen helpen veranderen. Het zal deze studenten waarschijnlijk ook veel gelukkiger maken dan alleen geld najagen. Doe wat je graag doet, wat goed voelt, en succes zal volgen".

 

Dit artikel is afgeleid van een interview met Thomas tijdens de Groene Week. Hoewel het interview over veel andere onderwerpen ging, zoals financiële levensvatbaarheid, het belasten van vervuilende industrieën en de mode-industrie, hebben we voor dit verhaal de delen geselecteerd die gingen over talentontwikkeling en de kracht die de volgende generatie ingenieurs heeft om echt een verschil te maken voor de maatschappij.