Na je Master

Dankzij de centrale ligging van de TU/e in de Brainport-regio biedt deze track – en de masteropleiding Human-Technology Interaction als geheel – unieke mogelijkheden voor interactie met een hightech en deeptech innovatie-ecosysteem van wereldfaam. De TU/e Innovation Space biedt bijvoorbeeld een gemeenschap voor studenten om challenge-based learning en ondernemerschap te oefenen via complexe maatschappelijke en industriële uitdagingen met onderzoekers, bedrijven en meer dan 40 studententeams. De TU/e staat zelfs wereldwijd bekend om haar beste scores op het gebied van samenwerking met de top 500 meest innovatieve bedrijven ter wereld. Tegen de tijd dat je afstudeert, heb je dus een sterk netwerk opgebouwd waarmee je op zoek kunt gaan naar carrièremogelijkheden.

Sociale en collaboratieve robots zijn katalysatoren van diepgaande veranderingen in de maatschappij en de industrie. Toepassingen variëren van robots die instrumentele ondersteuning bieden tot robots die sociaal gezelschap bieden. Sociale robots oefenen hun invloed uit in een divers spectrum van ons dagelijks bestaan, van horecarobots in themaparken en musea tot ondersteunende en therapeutische robots die mensen met een handicap in staat stellen een zelfstandiger leven te leiden. In de industrie bewegen we steeds meer naar robots die in teamverband met mensen samenwerken en steeds meer cognitieve vaardigheden en sociale intelligentie vereisen. In dit nieuwe en snel veranderende gebied zijn veel interessante banen en functies beschikbaar en in opkomst, deels afhankelijk van de keuzes die je maakt in je vrije keuzevakken. Baanvooruitzichten zijn onder andere:

  • User experience (UX) designer. UX-ontwerpers op het gebied van sociale robotica werken aan het creëren van gebruiksvriendelijke en emotioneel aantrekkelijke interfaces en interacties voor sociale robots.
  • Human-robot interaction (HRI) specialist. HRI-specialisten richten zich op het ontwerpen van de interface en interactie tussen mensen en robots. Ze streven naar natuurlijke, intuïtieve en sociaal aanvaardbare interacties. Kennis van natuurlijke taalverwerking en/of mechatronisch ontwerp kan hierbij van pas komen.
  • Ontwerper van robotgedrag. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het definiëren van het gedrag en de persoonlijkheid van sociale robots en zorgen ervoor dat ze op de juiste manier reageren op verschillende sociale en emotionele signalen.
  • Robotica-ingenieur. Robotica-ingenieurs ontwerpen, bouwen en onderhouden sociale robots. Ze werken aan hardware- en softwareontwikkeling, sensorintegratie en de algemene functionaliteit van sociale robots. In dit geval wordt een gedegen set technische vakken in programmeren, sensoren, actuatoren en AI/ML aangeraden.
  • Robot ethicus. Met de toenemende integratie van robots in de samenleving is er een groeiende behoefte aan experts die ethische kwesties met betrekking tot sociale robotica kunnen aanpakken. Dit omvat zaken als privacy, consent en verantwoorde AI.
  • Onderzoekswetenschapper. Academische en industriële onderzoeksinstellingen huren wetenschappers in om geavanceerd onderzoek uit te voeren op het gebied van sociale robotica, waarbij de grenzen van wat mogelijk is in het veld worden verlegd.

En nog veel meer!