Onderzoek naar zacht robothart krijgt 10 miljoen uit Nationale Wetenschapsagenda

11 juli 2023

Het consortium Holland Hybrid Heart, met daarin drie TU/e-onderzoekers, ontvangt 10 miljoen euro voor de ontwikkeling van een zacht robothart dat geschikt is voor transplantatie.

Cardiothoracaal chirurg Jolanda Kluin van het Erasmus MC Thoraxcentrum leidt het onderzoek naar het zachte robothart. Foto: HHH
Cardiothoracaal chirurg Jolanda Kluin van het Erasmus MC Thoraxcentrum leidt het onderzoek naar het zachte robothart. Foto: HHH

Een zacht implanteerbaar robothart voor mensen met ernstig hartfalen. Om dat verder te ontwikkelen heeft het consortium Holland Hybrid Heart - waarbij TU/e-wetenschappers Carlijn Bouten, Frans van de Vosse en Bas Overvelde betrokken zijn - 10 miljoen euro ontvangen van de Nationale Wetenschapsagenda. Het zachte robothart kan bij patiënten met ernstig hartfalen in de borstkas worden geplaatst en neemt de functie van het echte hart over. Het team hoopt dit binnen 10 jaar te realiseren.

In het consortium Holland Hybrid Heart (HHH) werken universiteiten, hoger beroepsonderwijs, bedrijven en patiëntenorganisaties samen. Cardiothoracaal chirurg Jolanda Kluin van het Erasmus MC Thoraxcentrum leidt de samenwerking. Kluin: “We willen patiënten een goed en leefbaar alternatief bieden voor transplantatie met een natuurlijk hart”.

Wereldwijd zijn er ruim 23 miljoen mensen met hartfalen, waarvoor de beste behandeling het krijgen van een donorhart is. Daar is een ernstig tekort aan. In Nederland zijn er 250.000 patiënten met hartfalen waarvan de helft binnen vijf jaar overlijdt.

Bas Overvelde met een soft robot. Foto: privé-collectie
Bas Overvelde met een soft robot. Foto: privé-collectie

Kluin kreeg het idee van een zacht robothart toen ze het werk van TU/e-onderzoeker Bas Overvelde in de media zag. Hij werkt met robots die gemaakt zijn van zachte en flexibele materialen die zelf kunnen reageren op veranderingen in hun omgeving. Denk aan een robot die lijkt op een octopus of een zeester.

Inspiratie door zachte robot-octopus

Kluin: “Toen ik zo'n zachte-robot bewegende octopus zag, dacht ik: hier moeten we toch ook een hart mee kunnen maken”. “Dit soort kunstmatige spieren, gemaakt van zachte materialen, zijn ideaal om een kunstmatig hart te bouwen dat het functioneren van een natuurlijk hart nabootst”, vertelt Overvelde, universitair hoofddocent aan de faculteit Mechanical Engineering. Omdat de binnenbekleding van het Hybrid Heart uit cellen van de patiënt zelf bestaat, gaat het nog meer lijken op een echt hart. 

Carlijn Bouten. Foto: Vincent van den Hoogen
Carlijn Bouten. Foto: Vincent van den Hoogen

“Deze binnenbekleding voorkomt de vorming van bloedstolsels en afstoting van het robothart”, zegt Carlijn Bouten, hoogleraar Cell-Matrix Interactions in Cardiovascular Regeneration aan de faculteit Biomedical Engineering.

De toevoeging van deze ‘levende’ laag geeft het kunstmatige hart zijn hybride functie. Hoogleraar Cardiovascular Biomechanics Frans van de Vosse voegt toe: “Het samenspel tussen de vervorming van de kunstmatige hartspier en het functioneren van de binnenbekleding bij het voorkomen van bloedstolsels gaan we uitrekenen met computermodellen. Op deze manier kunnen we in korte tijd tot een goed ontwerp van het Hybrid Heart komen.”

Frans van de Vosse. Foto: Bart van Overbeeke
Frans van de Vosse. Foto: Bart van Overbeeke

Nationale Wetenschapsagenda

Dit project krijgt financiering in de vierde ronde van het programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). In totaal is ruim 131 miljoen euro beschikbaar voor de consortia. Holland Hybrid Heart wordt bovendien mede mogelijk gemaakt door de Hartstichting met een subsidie van 700.000 euro. Daarnaast leveren verschillende organisaties/bedrijven samen voor 700.000 euro aan diensten: SBMC, TrailBlazers, evos GmbH, DCVA en EE Labels. Dit project bouwt voort op eerder werk van de voorgenoemde onderzoekers in een Europees consortium.  

Mira Slothouber
(Communications Advisor)

Meer over gezondheid

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen